Съвременно арабско изкуство завладява лондонска галерия

Европа

Съвременно арабско изкуство завладява лондонска галерия

7243
на 20.07.2015
Съвременно арабско изкуство завладява лондонска галерия
Автор:   ПИК

Последвайте ни в Google News Showcase

Творби от колекцията на Фондация "Barjeel Art" – една от най-големите и най-важни колекции на модерно и съвременно арабско изкуство ще бъдат представени в галерията Уайтчапъл (Whitechapel) в Лондон тази есен, предава сайтът Artprice. Колекцията се намира в арабското емирство Шарджа (Обединени арабски емирства) и е собственост на Султан Сууд Ал-Касеми, който е известен със своите коментари в социалната мрежа Туитър относно политиката и изкуството в Близкия изток. Повече от 100 творби от региона, датиращи от началото на ХХ век до днес, ще бъдат представени в изложба, продължаваща година. Тя ще включва четири серии от експозиции и се представя като "най-мащабното и консистентно изследване на арабско изкуство, представяно във Великобритания до момента".

WINBET – най-голямото разнообразие от игри и джакпоти! (18+)

препоръчано

Първата изложба изследва появата и развитието на съвременното арабско изкуство и естетика от началото на ХХ век до 1967. Тя ще бъде представена между 8 септември и 16 декември 2015 г. Сред включените художници са Диа Азави, Ерванд Демирджиян, Хамед Евес и Хадим Хайдер. Втората изложба се фокусира върху фигуративни произведения на изкуството, направени между 1968 г. и 1987 г., от артисти като Камал Булаата, Югет Каланд и Маруан Касаб Бачи. Фотография и видео арт, създадени между началото на 1990-те години и 2010 г. ще бъдат показани в третата изложба, която включва артисти като Юто Барада, Йоана Хаджитомас и Калил Йориидже.

Последната серия от изложби в галерия Уайтчапъл включва творби, които отразяват градския живот, създадени от артисти като Лорънс Абу Хамдан, Етел Аднан, Иман Иса, и Йомана Манна. Омар Колейф, който е куратор в Уайтчапъл, ще организира тези серии от изложби. "Водещ принцип на Фондацията Барджел е да допринесе за интелектуалното развитие на художествената сцена в арабския регион, чрез изграждане на публичен достъп до арт колекциите в ОАЕ", се казва в изявление на фондацията. Тя редовно заема творби на международни институции, а в момента се представя селекция от произведенията на 12 арабски творци в Музея на Ага Хан в Торонто.

Следвайте ПИК в Телеграм и Туитър

Сподели:
Бомба x
САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 април - Овните са крайно чувствителни, Водолеите да не се захващат с нови задачи САМО В ПИК: Топ хороскопът на Алена за 17 април - Овните са крайно чувствителни, Водолеите да не се захващат с нови задачи
ПИК TV x
СУПЕР ШОУ! ПИК изненада Кирил Петков с уникален подарък за рождения му ден, той: Голяма радост ще е за вас да си отида в Канада, но това няма да се случи (ВИДЕО/СНИМКА) СУПЕР ШОУ! ПИК изненада Кирил Петков с уникален подарък за рождения му ден, той: Голяма радост ще е за вас да си отида в Канада, но това няма да се случи (ВИДЕО/СНИМКА)
ново
Днес: 8
hot
най-четени новини в момента
Сега
-
четат ПИК