В арабският свят шейховете са тези, които поръчват музиката и които притежават големи дворци, лъкскави и скъпи коли и пръскат луди пари за удоволствия. В цялата тази картинка обаче жените са някак на заден план и са в сянката на мъжете си. Има обаче някои жени, които се открояват и не стоят засенчени от мъжете си. Ето и някои от тях:

Шейха Моза бин Насер ал Миснед

Тя е втората от трите съпруги на емира на Катар шейх Хамад бин Халифа ал Тани и най-известната в света.Нейният вкус и способността ѝ да комбинира в своите тоалети и накити мюсюлманските традиции и европейска елегантност, са неоспорими.

Списание Vanity Fair многократно я е включвало в списъка на най-добре облечените жени в света, а преди две години тя загуби само от Карла Бруни.

Тя – първа сред жените на държавните глави в арабския свят, се появи с открито лице, като по този начин разклати самите основи на ислямските правила.

Поведението на Моза се превърна в културна революция за Катар. То стана катализатор на основна реформа, даваща право на жените да гласуват, да карат кола и да избират дрехите си.

 

Рания, съпругата на краля на Йордания Абдула

За много хора, най-красивата кралица на света е именно Рания.

През 2003 г. тя стана кралица на елегантността според британското списание Hello, побеждавайки холивудските актриси Катрин Зита-Джоунс и Никол Кидман.И това не е просто забавление,а политика.

Кралица Рания е символ на прогресивна арабска жена: тя подкрепя организациите за защита на правата на човека и се бори за правата на жените.

В гардероба си съчетава елементи на ислямската рокля и европейски стил, а Джорджо Армани я обяви за своята най-голяма муза.

 

Принцеса Ая

Тя е сестрата на краля на Йордания и съпруга на премиера на Обединените арабски емирства и шейх на Дубай Мухамед бен Рашид ал Мактум внася много от светския дух на родината си в емирството.

Завършила Оксфорд и владееща четири езика, принцеса Ая развива огромна обществена и благотворителна дейност.

Днес тя ръководи International Humanitarian City – най-големият център в света за оказване на помощ в извънредни ситуации, и е посланик на мира на ООН. Работи с Бан Ки-мун и Кофи Анан.

Любимото ѝ хоби са конете – тя е първата жена в арабския свят, взела участие в Международния шампионат по конен спорт.

 

Принцеса Амира Ал Талил

Дори и такива непоклатима ислямска страна като Саудитска Арабия има своя принцеса бунтар.

Съпругата на саудитския принц Ал Уалид бин Талал, се бори за правото на жените да карат кола, да получат образование и да работят без разрешение от роднина от мъжки пол.

Тя отказа традиционното ислямско облекло и етикет и подчертава европейския си стил.

Нейният съпруг е основен инвеститор в редица технологични компании, включително Twitter. Той притежава акции в News Corp, Apple, Motorola и няколко други компании.

Двойката отдавна доби популярност като най-прогресивната в саудитското кралско семейство.