IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дубай се готви да стане арт столица на арабския свят

Емирството инвестира все повече в изкуство, дизайн, мода и кино

14:49 | 14.04.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Забравете Кайро, Бейрут и Казабланка. Дубай е напът да се превърне в един от най-големите центрове в арабския свят, когато говорим за изкуство, дизайн, кино и мода – области, в които доминират предимно старите арабски градове, пише Ройтерс.

Този успех не е случаен. Богатото емирство е много по-известно като търговски и банков център, както и като дестинация за пазаруване на луксозни стоки, отколкото като център за изкуство. Причината е, че му лисват вековната история и културата на вече утвърдените в тези области градове.

Но Дубай има предимства, които старите градове може би трудно биха предвидили – сигурност, космополитен начин на живот и важни туристически връзки с останалата част от арабския свят.

Той харчи стотици милиони долари и залага на нови технологии в опит да развива проектите си чрез държавни фирми по същия начин, по който го направи успешно в други индустрии.

"Искаме да насърчим местните и новите таланти от региона“, твърди Амина Ал Рустамани, главен изпълнителен директор на Tecom Investments - оператор на бизнес парк, собственост на дубайския шейх Мохамед бин Рашид ал-Мактум.

Други градове насърчават развитието на квартали за артисти и дизайнери от десетилетия. Дубай не пропуска този шанс. Tecom създава специално за целта зона, наречена Dubai Design District, която ще е с площ от 2 млн. кв. метра.

Предвижда се наемателите на помещения в района да отворят галерии, студиа, бутици, места за уъркшопи и музеи. Освен това ще има и пространства, използвани за офиси, както и жилищни площи.

Първата част от квартала ще бъде отворена тази година и ще струва 4 млрд. дирхама (1,1 млрд. долара). Tecom твърди, че до момента повече от 220 фирми са се съгласили да се включат.

Съветът на Дубай по дизайна и модата планира да създаде училище по дизайн за студенти от цял свят. То ще предлага и обучение по ислямски дизайн. Освен това съветът планира да работи като инкубатор за нови компании за дизайн. За целта ще предоставя техническа помощ и съвети. Възможно е държавните фондове на Дубай да могат да инвестират в част от фирмите.

За някои подходът на Дубай към културата може да изглежда задушаващ или стерилен. Но мениджърите не виждат никакво противоречие. Те твърдят, че точно както привлича търговците и банкерите от региона, създавайки им среда, в която да просперират, емирството може да привлече по същия начин художници, дизайнери и създатели на филми.

Главният изпълнителен директор на Tecom Business Parks Малек Султан Ал Малек твърди, че желанието за развитие на дизайна в Дубай следва естествения растеж в други области, например прогреса на информационните технологии и развитието на медийния сектор, които увеличават търсенето на дизайнери.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още