Кинофестивалът в Кайро си възвръща блясъка

Жените превземат арабското кино

Кадър от "Пътят" - китайската драма, спечелила "Златната пирамида"

© Дневник

Кадър от "Пътят" - китайската драма, спечелила "Златната пирамида"

Известният египетски актьор, известен още като Омар ел Шариф и роден като Мишел Шахуб, беше безспорният светски лидер на завършилия неотдавна пищен международен кинофестивал в Кайро. Неувяхващата слава го преследва още от времето на филмовата адаптация на романа на Борис Пастернак "Д-р Живаго" (едноименният филм на Дейвид Лийн от 1965 г. спечели пет награди "Оскар") и го направи почетен президент на най-стария и престижен фестивал в Близкия изток. В желанието си да навакса известната загуба на авторитет през последните няколко години и да преодолее конкуренцията на сродните събития в Маракеш и Дубай и по повод на 30-годишния си юбилей Кайро събра голям брой световни и домашни звезди.


В древния град, известен още като арабския Холивуд, и с енергичното домакинство на министъра на културата Фарук Хосни гастролираха величия от ранга на Жаклин Бисе, Мария Питарези, Дани Глоувър, Елена Захарова и аржентинския режисьор Луис Пуензо, председател на международното жури. Египетските звезди Юсра и Махмуд Абдел Азизи многократно успяваха да вдигат на крака обожаващата ги публика.


Националните граници се оказаха тесни за ласкавите слова на специално поканения от Омар Шариф световноизвестен певец и актьор Шарл Азнавур. "Няма да скрия, че съм в Кайро най-вече заради добрия си приятел Омар. Но също така и заради силната традиция на египетските музикални филми, някои от които наистина са ме вълнували" - каза в Кайро маестрото на френския шансон.


Тази година фестивалът в Кайро беше посветен на паметта на неотдавна починалия голям египетски писател и носител на Нобелова награда Нагиб Махфуз. В пребогатата ретроспектива от латиноамерикански филми фигурираха две заглавия от Мексико - "Началото и краят" на Артуро Рипщайн (1993) и "Алея Мидаг" на Хорхе Фонс (1994), и двата заснети по романи на големия арабски писател.
Фестивалът в Кайро се провежда от 1976 г., а международният му конкурс съществува от 1991 г., припомни неговата вицепрезидентка, енергичната Сохейр Абдел Кадер. "От 22 години неизменно съм в неговото ръководство. Всяка година се фокусираме върху киното на определена страна. Тази година искахме нещо голямо и вместо една страна поканихме цял континент. Безспорният успех на програмата от 23 филма, а също и на делегацията от 15 известни филмови лица на Латинска Америка се дължи най-вече на неуморната работа на тазгодишния президент на фестивала д-р Езат Аба Ауф."
Това, че организаторите на Кайро не са пестили време и усилия, се видя и на пищната церемония по закриването в Двореца на операта. Близо два часа Омар Шериф стоя прав на сцената и лично връчи наградите на отличените творци. "Златната пирамида" отиде при китайската социална драма "Пътят", която от своя страна разтърси публиката и журито с оригиналната си идея: стар, раздрънкан автобус преминава през близо 40-годишните политически кръговрати от най-новата история на великата държава. Ли Чунфен беше призната за най-добра актриса, а името на режисьора Шанг Жиариу бързо заинтригува малцината разпространители на неарабско кино в Египет.
Симпатичният дебютант от Шри Ланка Прасана Джаякоди беше награден за изпълнения му с будистка поезия филм "Санкара". Най-голямо задоволство у местната публика обаче предизвика "Срежи и залепи" на Хала Калил, който развълнува младите хора с правдивия си подход към една от най-болезнените теми на модерен Египет - емиграцията в чужбина.
"Внимавайте! - обърна се към публиката д-р Езат Аба Ауф и най-вече към мъжете в нея. В арабското кино жените идват със страшна сила. "Срежи и залепи" заедно с пронизващата драма на алжирската режисьорка Джамила Сахраоуи "Баракат" си поделиха наградата на името на Нагиб Махфуз за най-добър дебют, както и 100 000 египетски паунда.

Ключови думи към статията: